Usuń swoje konto na Bitpandzie

Możesz zamknąć swoje konto Bitpanda albo w aplikacji mobilnej, albo przez złożenie bezpiecznego formularza zgłoszeniowego (wymagane logowanie). Ten artykuł przeprowadzi Cię przez obie opcje i ważne wymagania wstępne. Dla porównania, możesz również zapoznać się z naszym przewodnikiem Jak mogę usunąć swoje konto?, aby zamknąć konto za pomocą aplikacji.

Przegląd

Metoda Co zrobić Co otrzymasz
Usuń przez aplikację Bitpanda (mobilna) Skorzystaj z opcji Zamknij konto w ustawieniach profilu w aplikacji. E-mail z potwierdzeniem po zakończeniu.
Usuń przez formularz zgłoszeniowy Zaloguj się i złóż formularz usunięcia konta. E-mail po usunięciu konta.

Usuń swoje konto przez formularz zgłoszeniowy (wymagane logowanie)

Ikona zastępcza

USUNIĘCIE KONTA

Użyj tego formularza, aby poprosić o usunięcie konta. E-mail z potwierdzeniem zostanie wysłany, gdy Twoja tożsamość zostanie zweryfikowana.

DEZAKTYWACJA KONTA

Ważne uwagi

1. Lista kroków przed usunięciem konta

Przed złożeniem wniosku o usunięcie konta wykonaj następujące działania:

✓
Opróżnij saldo kontaJeśli Twoje saldo wynosi ponad 10 € (lub równowartość), wypłać swoje środki w kryptowalutach lub walutach tradycyjnych (fiat).
Wskazówka: Jeśli Twoje saldo jest poniżej minimalnej kwoty wypłaty (10 €), możesz wpłacić niewielką kwotę, aby uzupełnić saldo i spełnić ten warunek.
✓
Zamknij aktywnośćAnuluj wszelkie otwarte zlecenia lub zakupy cykliczne i poczekaj na pełne rozliczenie oczekujących transferów.
✓
Pobierz historię transakcji Zdecydowanie zalecamy pobranie pełnej historii konta na potrzeby własnych rozliczeń podatkowych lub finansowych.
✓
Zatrzymaj handelNie dokonuj nowych wpłat ani transakcji po potwierdzeniu wniosku o usunięcie. Środki wysłane po tym momencie nie będą mogły zostać odzyskane ani zwrócone.
Myślisz o powrocie? Jeśli uważasz, że możesz w przyszłości ponownie korzystać z Bitpandy, rozważ pozostawienie otwartego konta. Nie pobieramy opłat za prowadzenie konta, a dzięki temu unikniesz konieczności ponownego przechodzenia przez proces weryfikacji.

2. Prywatność danych i ustawowy okres przechowywania

Jako w pełni regulowana instytucja finansowa, Bitpanda jest prawnie zobowiązana do przechowywania określonych rejestrów kont i transakcji przez 10 lat od momentu oficjalnego zamknięcia.

Jak moje dane są chronione w tym okresie? ▼

Dane te są przechowywane wyłącznie w celu spełnienia austriackich przepisów regulacyjnych, podatkowych oraz przeciwdziałania praniu pieniędzy (w szczególności FM-GwG, BAO i UGB).

Choć Twoje konto zostanie zdezaktywowane i nie będziesz mieć do niego dostępu, Twoje dane osobowe pozostają całkowicie bezpieczne. Są odizolowane w zaszyfrowanej bazie danych o ograniczonym dostępie, chronionej zaawansowanymi środkami technicznymi w pełni zgodnymi ze standardami RODO. Pełne informacje znajdziesz w naszej Polityce prywatności.

3. Powrót do Bitpandy w przyszłości

Jeśli zdecydujesz się kiedyś w przyszłości ponownie u nas handlować, pamiętaj o dwóch ważnych zasadach:

Nie twórz nowego profilu

Nasz system bezpieczeństwa automatycznie blokuje powtarzające się rejestracje. Jeśli spróbujesz założyć profil od nowa, system uniemożliwi rejestrację.

Łatwa reaktywacja konta

Możesz w każdej chwili bezpiecznie ponownie otworzyć swoje oryginalne konto.

Skontaktuj się z pomocą techniczną, aby reaktywować

Potrzebujesz pomocy?

Jeśli napotkasz problemy z procesem w aplikacji, zapoznaj się z Jak mogę usunąć swoje konto?, lub złóż formularz usunięcia konta, a my pomożemy. Nasz zespół wsparcia jest również dostępny przez czat, aby Ci pomóc.